Žilinský samosprávny kraj spustil bezplatnú mobilnú aplikáciu ZASK

03.12.2012 Žilina

Žilina 3. decembra (TASR) – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) dnes oficiálne spustil bezplatnú mobilnú aplikáciu ZASK pre iPhony aj pre smartfóny s operačným systémom Android. Užívatelia si ju môžu stiahnuť zo stránky ŽSK www.regionzilina.sk.

Predseda ŽSK Juraj Blanár zdôraznil, že samosprávny kraj chce ponúknuť obyvateľom efektívnejšie využívanie jeho služieb a získavanie informácií. "ŽSK chce aj prostredníctvom mobilných telefónov, ktoré majú občania vo väčšine prípadov vždy pri sebe, sprístupniť informácie o našom kraji. O všetkom, čo robíme, o rôznych podujatiach. Ale zároveň máme záujem, aby nám občania mohli dávať podnety. Aplikácia môže tiež slúžiť na upozornenie pri živelných udalostiach či dôležitých oznamoch v doprave,“ povedal Blanár.

Mobilná aplikácia sa podľa výkonného riaditeľa spoločnosti DATALAN Michala Klačana skladá z niekoľkých častí. "Aktuálne správy o akciách nájdu užívatelia v časti Nástenka. Časť Miesta zobrazuje školy, nemocnice, zariadenia sociálnych služieb, kultúrne pamiatky, inštitúcie a cestu, ako sa k vybranému miestu dostať alebo sa s ním spojiť. Prostredníctvom služby Podnet môžu na Úrad ŽSK poslať anonymný postreh s fotografiou. Aplikácia ZASK a jej obsah je prepojený aj so sociálnou sieťou,“ uviedol Klačan.

ŽSK chce do informačného systému v mobile vtiahnuť podľa Blanára aj ďalších partnerov. "To sú partneri, ktorí poskytujú rôzne služby v hotelierstve, cestovnom ruchu. Budú mať možnosť priblížiť sa občanom práve prostredníctvom tohto portálu cez mobil,“ dodal predseda ŽSK.
 

Vyberte región